ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΑΛΛΗΛΟΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Spread the love


Τα εγκαίνια του Καποδιστριακού Αλληλοδιδακτικού Σχολείου Μεθώνης θα πραγματοποιήσουν την Κυριακή 12 Αυγούστου στις 7 μ.μ. το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.

Το Καποδιστριακό Αλληλοδιδακτικό Σχολείο Μεθώνης βρίσκεται σε κεντρικό σημείο του οικισμού και σε μικρή απόσταση από το κάστρο. Κατασκευάστηκε κατά το τρίμηνο Ιανουάριος-Μάρτιος 1830 σε θέση που υπέδειξε ο Ιωάννης Καποδίστριας, κατά την πρώτη επίσκεψή του στην πόλη της Μεθώνης την άνοιξη του 1829. Το σχολείο λειτούργησε για έναν περίπου αιώνα μέχρι το 1935, οπότε και εγκαταλείπεται, ενώ κατά την 26η Απριλίου του 1940 το ακίνητο εκποιήθηκε, φιλοξενώντας έκτοτε διάφορες χρήσεις. Το 1951 με απόφαση του υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων το κτήριο χαρακτηρίστηκε «ως ιστορικόν διατηρητέον μνημείον» (ΦΕΚ 33/Β’/23-02-1951).

Το σχολείο διατηρούνταν σε πολύ κακή κατάσταση με σοβαρά στατικά και μορφολογικά προβλήματα. Η μελέτη αποκατάστασης εκπονήθηκε από το επιστημονικό προσωπικό της πρώην 26ης ΕΒΑ, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Πολιτισμός» του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Το έργο της «Αποκατάστασης του Καποδιστριακού Σχολείου Μεθώνης» υλοποιήθηκε μέσω της ένταξής του στο Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα – Επιχειρηματικότητα» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013 με προϋπολογισμό 650.000,00€. Οι εργασίες ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 2012 και ολοκληρώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2015 με φορέα υλοποίησης τη Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ, διά της Επιστημονικής Επιτροπής Πυλίας, με τη συνδρομή του επιστημονικού και εργατοτεχνικού προσωπικού της ΕΦΑ Μεσσηνίας.

Η εκδήλωση των εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη του Δήμου Πύλου-Νέστορος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *